Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

 

Αγαπητοί μου,
Όλη μας η ποιμαντική διακονία στο λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, που, κατά τα ελέη του Θεού, ετάχθημεν να ποιμάνουμε, αποβλέπει στην κατήχησή του, στην προσφορά του λόγου του Θεού σ' αυτόν· γιατί πιστεύουμε, οτι ο λόγος του Θεού "αν πραγματικά είναι λόγος Θεού" είναι σωστικός, επειδή μας δείχνει τον αληθινό Θεό και μας μαθαίνει τον τρόπο και
την μέθοδο να Τον βρούμε και να ενωθούμε μαζί Του, αυτό που το λέγουμε «θέωση».
Το μηνιαίο περιοδικό μας «Απλή Κατήχηση» είναι το κύριο περιοδικό της Μητροπόλεως μας και είναι, όπως το λέγει η
ονομασία του, μία απλή κατήχηση για τον λαό της. Περιέχει διάφορα γραπτά και προφορικά κηρύγματα μας και ομιλίες απευθυνόμενες κυρίως στον απλό λαό. Επειδή όμως στό πλήρωμα των πιστών Χριστιανών υπάρχουν και εκπαίδευτοι Χριστιανοί, γι΄ αυτό και το περιοδικό μας αυτό περιέχει και κάποια ανωτέρου επιπέδου
θέματα και μελέτες, που αποτελούν πανεπιστημιακές μας παραδόσεις και εργασίες μας ώς καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είς τα μαθήματα της Εισαγωγής τής Παλαιάς Διαθήκης και της Ερμηνείας τής Μεταφράσεως των Ο'.
Μας πονάει πράγματι η μεγάλη άγνοια του λαού μας σε σοβαρά θέματα της πίστεώς μας, παρά τις τόσες διαφημίσεις των έργων μας, και έχουμε πεισθεί οτι το κύρυγμά μας πρέπει να είναι κατήχηση. Παρά την απλότητά της όμως η κατήχηση, πρέπει να έχει θεολογία· γιατί πιστεύουμε οτι η θεολογία δεν είναι προτέρημα μιας ιδιαιτέρας τάξεως ανθρώπων, αλλά πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους πιστούς και εις αυτά ακόμη τα μικρά παιδιά. Ετσι, στο περιοδικό μας «Απλή Κατήχηση» προσπαθούμε να δίνουμε θεολογία, αποφεύγουμε δε την ξηρή καθηκοντολογία και τον βερμπαλισμό, από τα οποία υποφέρει πολλές φορές το σύγχρονο κύρυγμα.
Μετά την συμπλήρωση ενός έτους ποιμαντικής μας στήν Μητρόπολη αρχίζουμε να εκδίδουμε και ένα άλλο περιοδικό με την ονομασία «Θυμίαμα». Το δισέλιδο αυτό περιοδικό μας, έχει ευρύτερη κυκλοφορία στον λαό της Μητροπόλεώς μας και αναφέρεται με απλό λόγο στην πίστη και το ήθος του ορθοδόξου χριστιανού, με βάση την Αγία Γραφή και την πατερική παράδοση. Εν τω μεταξύ η ποιμαντική στούς διαφόρους τομείς μας δημιουργεί και νέες περιστατικές εκδόσεις, όπως η συγγραφή διαφόρων θεολογικών βιβλιαρίων για την διανομή τους στον λαό. Από τα μικρά αυτά βιβλία παρουσιάζουμε επί του παρόντος τις μελέτες μας για τον
ʼ
γιο Γρηγόριο τον Παλαμά, περί συγκρούσεως ορθοδόξου πατερικής θεολογίας και Αυγουστινείου φραγκολατινικής παραδόσεως και το περί Γάμου καί Τεκνογονίας βιβλίο μας, τα οποία έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση στους πολλούς και τα οποία και παρουσιάζουμε ολόκληρα ενταύθα.
Το κύριο έργο μας είναι ο υπομνηματισμός της Παλαιάς Διαθήκης, με τρόπο που ικανοποιεί και τον επιστήμονα και τον απλό λαό· διότι το έργον είναι διμερές. Το μεν Α' Μέρος του, προοριζόμενο για τον λαό, περιέχει το κείμενο με την μετάφρασή του, χωρισμένη κατα περικοπάς, με απλή απόδοση του νοήματος εκάστης περικοπής' το νόημα όμως εκάστης περικοπής δίδεται βάσει της ερμηνείας της, η οποία παρουσιάζεται με σύντομο σχολιασμό στο Β' Μέρος του υπομνήματος, αναγκαίο το Μέρος αυτό δια τον επιστήμονα θεολόγο. Το έργο αυτό γίνεται Σεπτή Εντολή τής Ιερής Συνόδου και εκδίδεται από την Αποστολική Διακονία τής Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ήδη όμως αρχίσαμε και υπομνηματισμό της Καινής Διαθήκης με συντομώτερο τρόπο, έχοντας στο κάτω μέρος της σελίδας, στο «πόδι», τον σύντομο σχολιασμό της.
Η αγάπη προς το Ποίμνιό μας μάς κάνει να ξεχυνόμαστε, με την Χάρη του Θεού, και σε άλλου είδους ποιμαντικά ΄έργα και σε κοινωνικές δραστηριότητες, για την ανακούφιση του πόνου του λαού και των αναγκών του. Δεν θέλουμε όμως να λησμονούμε οτι η επιτυχία της Ορθοδόξου Ποιμαντικής είναι το να προσφέρει στους Χριστιανούς θεογνωσία και να τους βοηθεί να γίνουν θεοφόροι. Αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει κατά πρώτον ο Επίσκοπος και δια λόγου και δια βίου να είναι τοιούτος. Και υπέρ τούτου, παρακαλώ όλους, «του Κυρίου δεηθώμεν»!

Με πολλές ευχές και αγάπη Χριστού
Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας
 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου