Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ο αριθμός 7.Iερός και συμβολικός η ἕνας ἁπλῶς πολυχρησιμοποιημένος ἀριθμός.

Ο αριθμός 7.Iερός και συμβολικός η ἕνας ἁπλῶς πολυχρησιμοποιημένος ἀριθμός.
   
Ο αριθμός 7.Iερός και συμβολικός η  ἕνας ἁπλῶς πολυχρησιμοποιημένος ἀριθμός.
Η επιστήμη των αριθμών αποτελεί το θεμέλιο κάθε γνώσης σε όλους τους πολιτισμούς. Από την αρχαιότητα δεν υπάρχει λαός με φιλοσοφία ή παράδοση, που να μην δίνει μεγάλη σημασία στους αριθμούς. Χαλδαίοι, Βαβυλώνιοι, Κινέζοι, Αιγύπτιοι, Εβραίοι, Έλληνες, Ρωμαίοι, Ίνκας και άλλοι λαοί χρησιμοποίησαν τους αριθμούς για να εκφράσουν τις κοσμογονικές τους αντιλήψεις. Μερικοί αριθμοί ωστόσο, όπως το 3, το 4, το 7 και το 9, προσέλκυσαν την ιδιαίτερη προσοχή των ανθρώπων. Τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στη φύση, οι συμπτώσεις, οι συνδυασμοί, τα διάφορα περιστατικά, που συνδέθηκαν με τους αριθμούς αυτούς, έδωσαν αφορμή να αναπτυχθεί ένα είδος μυστηριακής λατρείας γύρω τους.

Ο αριθμός 7

Οι δοξασίες γύρω από τον αριθμό 7 κυριάρχησαν στους περισσότερους λαούς της αρχαιότητας και ο απόηχός τους φτάνει ως τις μέρες μας ερεθίζοντας το νου και του σημερινού ανθρώπου. Ο αριθμός 7 θεωρείται ιερός και συμβολικός και κλείνει μέσα του μια δύναμη μυστηριακή. Αν προσπαθήσουμε να αναφέρουμε όλα τα πράγματα που περιλαμβάνονται σ’ αυτό το μυστηριώδη αριθμό, θα χρειαστούμε ολόκληρο βιβλίο. Ας δούμε όμως μερικές εφαρμογές του αριθμού 7:

Κατά τους Πυθαγόρειους ο αριθμός 7 είναι

«αμήτωρ», αφού δεν είναι γινόμενο παραγόντων. Είναι ακόμη το σύμβολο της τελειότητας, γιατί είναι άθροισμα του 3 και του 4, που εκφράζουν τα δύο τέλεια γεωμετρικά σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο. Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το 7 ως μυστηριώδη αριθμό και για τις γεωμετρικές του ιδιότητες, επειδή 7 σημεία δεν μπορούν να δημιουργήσουν συμμετρία σε ένα κύκλο!

Οι Πυθαγόρειοι θεωρούσαν ακόμα τον αριθμό 7 ως εικόνα και πρότυπο της τάξης και της αρμονίας στη φύση. Ήταν ο αριθμός που περιλάμβανε δύο φορές τον ιερό αριθμό τρία (σύμβολο της θείας τριάδας σε όλους τους λαούς, χριστιανικούς και παγανιστικούς), στην οποία προστίθεται το ένα ή η θεία μονάδα (3Χ2+1=7).

Για τους Ανατολικούς λαούς οι 7 πλανητικές σφαίρες αντιπροσωπεύονται από τους 7 κρίκους, που φορούν οι γυναίκες στα 7 μέρη του σώματος, που διακοσμούνται (κεφάλι, λαιμό, χέρια, πόδια, αυτιά, μύτη και μέση). Η κινέζικη φιλοσοφία 7 σημεία θεωρεί ως θεμελιώδη (αέρας, νερό, μέταλλο, αιθέρας, φωτιά, ξύλο και γη).

Οι αρχαίοι ανατολικοί λαοί πίστευαν ότι 7 ήταν οι μεγάλες θεότητες και 7 τα μεγάλα αστέρια. Οι Χαλδαίοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες, Ινδοί και Πέρσες μέτρησαν τους 7 πλανήτες, τα 7 άστρα της μεγάλης Άρκτου και τα 7 της μικρής Άρκτου. Οι Μουσουλμάνοι δικαιούνται να έχουν 7 γυναίκες σύμφωνα με το Κοράνι. Κάθε φάση της Σελήνης διαρκεί 7 ημέρες.

Για τους Εβραίους 7 μέρες κρατούσαν οι γιορτές της σκηνοπηγίας , 7 χρόνια διαρκούσε το Σαββατικό έτος και 7 τέτοια έτη αποτελούσαν το Ιωβηλαίο. Επτά ιερείς με 7 σάλπιγγες γύριζαν γύρω από την Ιεριχώ για 7 μέρες και την 7η ημέρα έκαναν 7 φορές το γύρω των τειχών της. Επτάφωτη ήταν η ιερή λυχνία, την έβδομη μέρα από την γέννηση γινόταν η περιτομή των αγοριών, επτά φορές συγχωρούνταν τα αμαρτήματα, στο επταπλάσιο ο κλέφτης αποζημίωνε τον παθόντα.

Η αρχαία Ελλάδα είχε 7 σοφούς (Θαλής, Βίας, Κλεόβουλος, Περίανδρος, Πιττακός, Σόλων και Χίλων) και η εκπαίδευση των αγοριών στην αρχαία Σπάρτη άρχιζε στα επτά τους χρόνια. Οι ελεύθερες τέχνες στην αρχαιότητα ήταν 7 (γραμματική, ρητορική, διαλεκτική, αριθμητική, γεωμετρία, μουσική, αστρονομία) και 7 τα θαύματα του αρχαίου κόσμου (Κολοσσός Ρόδου, πυραμίδα Χέοπος, Μαυσωλείο Αλικαρνασσού, Φάρος Αλεξάνδρειας, κρεμαστοί κήποι Βαβυλώνας, Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία και Ναός της Αρτέμιδας στην Έφεσο). 7 στρατηγοί εκστρατεύσανε κατά της Θήβας στους «Επτά επί Θήβαις» του Αισχύλου (Άδραστος –Πολυνείκης – Τυδέας – Αμφίαραος – Καπανέας – Ιππομέδοντας – Παρθενοπαίος) και 7 ήρωες (Ετεοκλής – Πολυφόντας – Μελάνιππος – Μεγαρέας – Ύπερος – Λασθένης – Άκτορας) υπερασπίστηκαν τις 7 πύλες της Θήβας.

7 πόλεις διεκδικούσαν την καταγωγή του Ομήρου (Χίος, Σμύρνη, Κύμη, Κολοφών, Πύλος, Άργος, Αθήνα) και με 7διπλο βοδινό δέρμα ήταν φτιαγμένη η ασπίδα του Αίαντα στην Ιλιάδα. Οι Αρχαίοι Έλληνες χώριζαν τους ωκεανούς του κόσμου σε 7 θάλασσες (Αιγαίο, Μεσόγειο, Αδριατική, Μαύρη, Ερυθρά, Κασπία, Περσικό Κόλπο).

Στον 7ο μήνα της κύησης πρέπει να γεννηθεί το έμβρυο για να επιζήσει, στον 7ο μήνα ζωής βγάζει δόντια και στο 7ο έτος τα ανανεώνει. Σε επτάδες χώριζαν την ηλικία του ανθρώπου (ως 7 βρεφική, ως 14 παιδική, 21 εφηβική, 28 νεανική, 35 ωριμότητα, 42 ακμή κ.λ.π.), 7 είναι τα ανοίγματα της κεφαλής (2 μάτια, 2 αυτιά, 2 ρουθούνια, 1 στόμα), 7 τα σπλάχνα (στομάχι, καρδιά, σπλήνα, συκώτι, πνευμόνι και 2 νεφροί), 7 και οι αποκρίσεις του ανθρώπινου οργανισμού (δάκρυ, μύξα, σάλιο, σπέρμα, ούρα, κόπρανα και ιδρώτας).

Ο Όμηρος θέλει 7 τις αγέλες των βοδιών του Απόλλωνα, 7 χορδές έχει η λύρα του, επτάπηχο ανδριάντα του δώρισαν οι Αιγύπτιοι. Ο Οδυσσέας έμεινε 7 χρόνια στο νησί της Καλυψώς και στο μύθο του Θησέα 7 παλικάρια και 7 κόρες έστελναν για τροφή στο Μινώταυρο.

Ξεχωριστή θέση έχει ο αριθμός 7 και στην Παλαιά διαθήκη: Οι μέρες της Δημιουργίας ήταν 7, την 7η ημέρα έπλασε ο θεός τον άνθρωπο και η 7η ημέρα της Δημιουργίας είναι ημέρα ανάπαυσης και αργίας και συμβολίζει την ολοκλήρωση και την τελειότητα!. Το Πάσχα διαρκούσε 7 ημέρες. Ο Νώε έβαλε στην κιβωτό 7 ζεύγη ζώων και πτηνών, Ο Κατακλυσμός άρχισε 7 μέρες μετά την είσοδο του Νώε στην κιβωτό, την 7η μέρα μετά τον Κατακλυσμό έστειλε ο Νώε το περιστέρι έξω και 7 ημέρες και 7 νύκτες ταξίδεψε το περιστέρι μέχρι να επιστρέψει στην Κιβωτό. Ο Φαραώ ονειρεύτηκε 7 παχιές και 7 αδύνατες αγελάδες, καθώς και 7 καρποφόρα και 7 άκαρπα στάχια. Η λυχνία του Μωυσή ήταν επτάφωτη. Ο βασιλιάς Δαβίδ 7 φορές την ημέρα υμνούσε το Θεό και 7 πλεξίδες είχαν τα μαλλιά του Σαμψών, που του έδιναν τη δύναμή. Ο αριθμός 7 χρησιμοποιείται στην Παλαιά Διαθήκη 70 φορές!

Η Ρώμη χτίστηκε πάνω σε επτά λόφους, όπως και η Κωνσταντινούπολη, που είχε και επτά ονόματα (Βυζάντιο, Νέα Ρώμη, Αντωνία, Θησαυρός του Ισλάμ, Διαχωριστής του Κόσμου, Ινσταμπούλ, και Κωνσταντινούπολη.), πολιορκήθηκε από τους Μωαμεθανούς 7 φορές και αλώθηκε μετά από 7 εβδομάδες από τον έβδομο Σουλτάνο των Οσμανιδών.

Στην ορθόδοξη εκκλησία 7 είναι τα ιερά μυστήρια (Γάμος, Βάπτιση, Χρίσμα, Ευχέλαιο, Μετάληψη, Εξομολόγηση, Ιεροσύνη), 7 είναι τα θαύματα του Χριστού κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, 7 οι κύριες αρετές (ταπεινότητα, ευσπλαχνία, αγνότητα, φιλαλληλία, επιείκεια, καλοσύνη, εργατικότητα), 7 τα θανάσιμα αμαρτήματα ((φιλαργυρία, πορνεία, γαστριμαργία, φθόνος, οργή, ακηδία) και 7 οι ευχές που περιέχει το «Πάτερ ημών», 3 για το Θεό (αγιασθήτω το όνομά σου, ελθέτω η βασιλεία σου, γεννηθήτω το θέλημά σου) και 4 για τις ανάγκες του ανθρώπου (τον άρτον ημών δος, άφες τα οφειλήματα, μη εισενέγκεις εις πειρασμόν, ρύσαι από του πονηρού).

Τα χρώματα του φάσματος και του ουράνιου τόξου είναι7 (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, βαθυγάλαζο, βιολετί). Υπάρχουν μάλιστα βάσιμες υποψίες ότι ο Νεύτων, που μίλησε πρώτη φορά για τα χρώματα, διέκρινε έξι χρώματα και πρόσθεσε το χρώμα indigo – βαθυγάλαζο, λουλακί – για να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός επτά.

Οι νότες του πενταγράμμου 7, οι φθόγγοι της μουσικής 7 (do, re, mi, fa, sol, la, si ), 7 και της βυζαντινής μουσικής (πα, βου, γα, δι, και, ζω, νι), 7 οι καλές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, ποίηση, χορός, μουσική και κινηματογράφος), 7 τα μέταλλα των αλχημιστών ( χρυσός, άργυρος, υδράργυρος, χαλκός, σίδηρος, κασσίτερος, μόλυβδος), 7 τα άστρα στον αστερισμό Πλειάδες, (Αλκυόνη, Μερόπη, Ηλέκτρα, Ταϋγέτη, Κελαινώ, Μαία, Αστερόπη), 7 οι ουρανοί του κόσμου και 7 τα κακά της μοίρας μας!.

Στη δημώδη γλώσσα υπάρχουν πολλές λέξεις με πρώτο συνθετικό το εφτά: εφτάδιπλος, εφτάζυμο, εφταήμερο, εφτάπηχος, εφτάψυχος, εφταμηνίτικος, εφτάστερος, εφτασφράγιστος, εφτάφωτος, επτάλοφος, επταπύργιο, Επτάνησα, Επταχώρι, επταδάκτυλος, επτάχορδος, εφτασύλλαβος και «7 τραγούδια θα σου πω / για να διαλέξεις το σκοπό / που θα μου πεις και θα σου πω / το σ’ αγαπώ» έλεγε το γνωστό τραγούδι του Χατζηδάκι, Τα Επτάνησα του Ιονίου πελάγους είναι 7 ( Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ιθάκη, Λευκάδα, Κύθηρα και Παξοί), 7 οι νάνοι στη Χιονάτη, 7 χρόνια κράτησε η δικτατορία του 67, 7 τα φωνήεντα της αλφαβήτου, 7up το γνωστό αναψυκτικό και τη θύρα 7 έχουν οι φανατικοί φίλοι του Ολυμπιακού!

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο αριθμός αυτός κρύβει κάτι το ξεχωριστό και μυστηριώδες, αφού από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα σημαδεύει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο την ζωή μας.

Αλέξης Τότσικας

Φιλόλογος – Συγγραφέας 

παπα Χρῖστος Κυριακόπουλος
Ὁ ἀριθμὸς ἑπτά, ἕνας ἁπλῶς πολυχρησιμοποιημένος ἀριθμός


«Μὴ βατολογήσετε ὥσπερ οἱ ἐθνικοί».

Ὅλοι οἱ ἀρχαῖοι λαοὶ τῆς ἀνατολῆς θεωροῦσαν τὸν ἀριθμὸ ἑπτὰ ὡς μεγάλης σημασίας· στοὺς δὲ Ἕλληνες: ζ´=7>Ζεύς, Ζωή.

Στὴν ἀστρονομικὴ ἐπιστήμη ἀνὰ ἑπτὰ ἡμέρες σημειώνεται διαφορετικὴ φάση σελήνης καὶ ἑπομένως τὸ τετραπλάσιο τοῦ ἑπτὰ δίδει νέο ἀστρικὸ μήνα (4x7= 28). Γιὰ πολλοὺς αἰῶνες ἑπτὰ μόνον πλανῆτες ἦσαν γνωστοί. Ἑπτὰ εἶναι τὰ βασικὰ χρώματα τῆς ἴριδος.

Στὴν ἱστορία, ἑπτὰ οἱ πύλες τῆς Θήβας, ἑπτὰ τὰ θαύματα τοῦ κόσμου, ἑπτὰ οἱ σοφοὶ τῆς ἀρχαιότητος· στὴν μουσική, ἑπτὰ οἱ μουσικοὶ φθόγγοι· ἑπτὰ τὰ φωνήεντα τοῦ ἀλφαβήτου.

Ὁ ἀριθμὸς ἑπτὰ εἶναι συναντᾶται πολὺ συχνὰ στὴν Ἁγία Γραφὴ (60 φορὲς στὴν Γένεση, 33 στὸ Λευιτικὸ καὶ 50 στὴν Ἀποκάλυψη).

Παλαιὰ Διαθήκη: Ἑπτὰ οἱ ἡμέρες τῆς Δημιουργίας (ὁ Θεὸς «εὐλόγησε τὴν ἡμέραν τὴν ἑβδόμην»). Ἀνὰ ἑπτὰ ἔτη οἱ Ἰσραηλίτες εἶχαν τὸ σαββατικὸ ἔτος, τὸ Ἰωβηλαῖο 7x7 = 49 (κάθε 50). Στὸ Ναὸ ὑπῆρχε «ἐπτάφωτος λυχνία» κλπ.

Καινὴ Διαθήκη: Δεκατέσσερις οἱ γενεές, ἑπτὰ οἱ ἐπιστολὲς πρὸς τὶς ἑπτὰ ἐκκλησίες, ἑπτὰ οἱ σφραγίδες, ἑπτὰ οἱ σάλπιγγες.

Ὡς τόσον, ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, δὲν φαίνεται νὰ ἀποδίδει σημασία στὸν ἀριθμὸ ἑπτά (7). Ὅταν ἐρωτήθη ἐὰν ὁ ἁμαρτωλὸς μπορεῖ νὰ συγχωρηθεῖ μέχρι ἑπτὰ φορές, ἀπάντησε μὲ τὸ γνωστὸ «ἑβδομηκοντάκις ἑπτά», γιὰ νὰ δηλώσει τὴν ἀπεριόριστη καὶ ὀφειλομένη συμπάθειά μας πρὸς τὸν πλησίον μας.

Καὶ κάποια πρόσθετα σημεῖα ὅπου συναντοῦμε (τυχαίως) τὸν ἀριθμὸ ἑπτά.

Ἀπὸ τὰ ἀρχαιότερα χρόνια, σὲ πολλοὺς λαοὺς ὁρισμένοι-ἀριθμοὶ ἀπέκτησαν ἱερὴ σημασία, δηλαδὴ ἀποδόθηκε σ´ αὐτοὺς δύναμη αὐτόχρημα μαγική. Ὁ Πυθαγόρας καὶ οἱ ὀπαδοί του, οἱ γνωστοὶ στὴν ἱστορία τῆς φιλοσοφίας Πυθαγόρειοι, θεωροῦσαν τοὺς ἀριθμοὺς σὰν ὀντότητες ἱερὲς καὶ πίστευαν ὅτι ἡ ἁρμονία τοῦ σύμπαντος βρίσκονταν στοὺς ἀριθμούς. Ἀπὸ τοὺς ἀριθμοὺς ἰδίως οἱ: τρία, ἑπτά, δώδεκα καὶ σαράντα εἶχαν πάντοτε ἰδιαίτερη σημασία στὶς παλιὲς δοξασίες καὶ στὶς ἀριθμολογικὲς θεωρίες.

Μερικοὶ ἄνθρωποι παλαιότερα πίστευαν καὶ ὁρισμένοι πιστεύουν καὶ σήμερα, ὅτι ὁ ἀριθμὸς 7 εἶναι ἱερὸς καὶ ὑπερκόσμιος καὶ περικλείει μαγικὴ δύναμη, ἔχει θεία ὑπόσταση καὶ ἰδιάζουσα σημασία συμβολικὴ καὶ θρησκευτική.

Στὴν ἀρχαία Ἑλλάδα ὁ ἀριθμὸς 7 συμβόλιζε τὴν τελειότητα, ἐπειδὴ ἦταν ἄθροισμα τοῦ 3 καὶ τοῦ 4, ποὺ εἶναι καὶ οἱ δυὸ τέλειοι ἀριθμοὶ καὶ συμβολίζουν τὰ δυὸ τέλεια γεωμετρικὰ σχήματα, τὸ τρίγωνο καὶ τὸ τετράγωνο.

Ὁ ἀριθμὸς 7 εἶναι ὁ μόνος ἀριθμός, ποὺ δὲν γίνεται ἀπὸ πολλαπλάσιο ἢ τὴ διαίρεση δυὸ ἄλλων ἀριθμῶν τῆς πρώτης δεκάδας.

- Στὴν Ἱερὰ Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννου, ὁ ἀριθμὸς 7 ἀναφέρεται πολλὲς φορὲς σὲ γεγονότα ποὺ θὰ συμβοῦν, ἤτοι:

7 Ἐκκλησίες τῆς Μ. Ἀσίας (κεφ. Α´), 7 χρυσὲς λυχνίες (κεφ. Α´), 7 ἀστέρες ἄγγελοι (κεφ. Α´), 7 ὀφθαλμοὺς καὶ 7 κέρατα ἔχων Ἀρνίον (κέφ. Ε´), 7 σφραγίσιν ἔχων τὸ γεγραμμένον ἔσωθεν καὶ ἔξωθεν κατεσφραγισμένον βιβλίον (κεφ. Ε´), 7 ἀγγέλους, 7 ἔχοντας πληγὰς (κεφ. ΙΕ´), 7 φιάλας θυμοῦ τοῦ Θεοῦ (κεφ. ΙΣΤ´).

- 7 οἱ ἡμέρες τῆς Δημιουργίας

- 7 τὰ φωνήεντα (Α, Ε, Η, Ι, Ο, Υ, Ω)

- 7 θαύματα τοῦ κόσμου (οἱ Κρεμαστοὶ Κῆποι τῆς Βαβυλώνας, ἡ μεγάλη Πυραμίδα τοῦ Χέοπος τῆς Αἰγύπτου, τὸ Μαυσωλεῖο τῆς Ἁλικαρνασσοῦ, ὁ Ναὸς τῆς Ἀρτέμιδος στὴν Ἔφεσο, ὁ Κολοσσὸς τῆς Ρόδου, ὁ Φάρος τῆς Ἀλεξάνδρειας, τὸ χρυσελεφάντινο ἄγαλμα τοῦ Διὸς στὴν Ὀλυμπία).

- 7 ὄροφοι τοῦ Πύργου τῆς Βαβέλ

- 7 σοφοὶ τῆς Ἀρχαίας Ἑλλάδας (Θαλῆς ὁ Μιλήσιος, Βίας ὁ Πριηνεύς, Πιττακὸς ὁ Μυτιληναῖος, Σόλων ὁ Ἀθηναῖος, Κλεόβουλος ὁ Ρόδιος, Περίανδρος ὁ Κορίνθιος, Χίλων ὁ Λακεδαιμόνιος)

- 7 τὰ ἄστρα τῆς Μεγάλης Ἄρκτου

- 7 οἱ Ἀρχάγγελοι

- 7 οἱ ἡμέρες τῆς ἑβδομάδας

- 7 τὰ μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας (Θεία Εὐχαριστία, Μετάνοια, Γάμος, Εὐχέλαιο, Βάπτισμα, Χρίσμα, Ἱερωσύνη)

- 7 στὸ Εὐχέλαιο ἀνάβονται κεριά, 7 φορὲς μυρώνονται, 7 Ἀπόστολοι καὶ 7 Εὐαγγέλια διαβάζονται

- 7 τὰ θανάσιμα ἁμαρτήματα [ὑπερηφάνεια, φιλαργυρία, πορνεία, φθόνος, γαστριμαργία, θυμός, ἀκηδία (ἀμέλεια)]

- 7 οἱ Οὐρανοί

- 7 οἱ λέξεις (λόγοι) ποὺ εἶπε στὸ Σταυρὸ ὁ Χριστός

- 7 τὰ χρώματα τῆς Ἴριδας (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, μπλέ, μώβ)

- 7 οἱ Νάνοι καὶ ἡ Χιονάτη

- 7φωτη λυχνία φώτιζε τὸ ἄδυτο τοῦ Ναοῦ τοῦ Σολομῶντα

- 7 γιορτὲς τῶν ἀζύμων καὶ 7 οἱ ἡμέρες τῆς σκηνοπηγίας

- 7 οἱ φθόγγοι Εὐρωπαϊκῆς καὶ 7 τῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς

- 7 ἱερεῖς ποὺ κρατοῦσαν 7 σάλπιγγες περιέρχονταν τὰ τείχη τῆς Ἱεριχοῦς ἐπὶ 7 ἡμέρες.

- 7δωρος ἡ Χάρις τοῦ Ἁγίου Πνεύματος

- 70 σοφοὶ μετέφρασαν τὴν Ἁγία γραφή, (70 π.Χ.)

-7 οἱ πύλες τῆς Ἀρχαίας Θήβας καὶ 7 οἱ ἐκστρατεύσαντες κατ᾿ αὐτῆς

- 7φωνος ἡ στοὰ στὴν Ἀρχαία Ὀλυμπία, ποὺ παρήγαγε 7πλὴ ἠχώ

- 7 χορδὲς ἡ λύρα τοῦ θεοῦ Ἀπόλλωνα

- 7 κοπάδια βοδιῶν εἶχε ὁ θεὸς Ἥλιος στὸ νησί του

- 7 πόλεις διεκδικοῦσαν τὴ γέννηση τοῦ Ὁμήρου

- 7 γιοὺς καὶ 7 κορίτσια εἶχε ἡ Νιόβη

- 7 ἀγόρια καὶ 7 κορίτσια ἔστελναν ἐτησίως οἱ Ἀθηναῖοι στὸ Μινώταυρο τῆς Κρήτης

- 7 ἦσαν οἱ κύκνοι ποὺ πέταξαν 7 φορὲς γύρω ἀπὸ τὴν ἱερὴ νῆσο ὅταν γεννήθηκε ὁ θεὸς Ἀπόλλων καὶ 7 φορὲς ἐπανέλαβε τὸ τραγούδι του

- 7 οἱ ἰσχνὲς καὶ 7 οἱ παχιὲς ἀγελάδες τοῦ Φαραώ

- 7 τὰ ἔτη εὐφορίας τῆς Αἰγύπτου

- 7 τὰ ἔτη δυστυχίας τῆς Αἰγύπτου

- 7 οἱ πληγὲς τοῦ Φαραώ

- 70 μ.Χ. καταστράφηκε ἡ Ἱερουσαλὴμ

-Ἡ Μωαμεθανικὴ Θρησκεία προστάζει τοὺς πιστούς της: 7 φορὲς νὰ ἐπισκέπτονται τὴ Μέκκα τὸ χρόνο, νὰ θυσιάζουν 7 κριάρια, νὰ κάνουν 7 γύρους γύρω ἀπὸ τὴν πέτρα τῆς Καάβας, νὰ προσκυνοῦν 7 φορὲς τοὺς τάφους τῶν συνεργατῶν τοῦ Μωάμεθ, νὰ προσεύχονται 7 φορές, νὰ ἔχουν δικαίωμα 7 φορὲς νὰ παντρεύονται

- 7 κυκλικὰ τείχη εἶχαν τὰ Ἐκβάτανα

- 7 ἐπάλληλα δωμάτια εἶχε ὁ πύργος τῆς πόλεως Βορσίππα τῆς Μεσοποταμίας, ἀφιερωμένα σὲ 7 θεούς.

- 7 πόλεις ἀποτελοῦν τὸ Δελχί

- 7 λόφους εἶναι κτισμένη ἡ Ρώμη

- 7 λόφους εἶναι κτισμένη ἡ Κωνσταντινούπολη

- 7πύργιο λέγεται τὸ Κάστρο Θεσσαλονίκης

- 7 ἀνοίγματα ἔχει ἡ κεφαλὴ

- 7 πλανῆτες μετροῦσαν οἱ Βαβυλώνιοι (Ἥλιος, Σελήνη, Ζεύς, Ἀφροδίτη, Κρόνος, Ἄρης, Ἑρμῆς)

- 7 οἱ Ἀλχημιστὲς στὸν ἀριθμὸ 7 διέβλεπαν μία μυστηριώδη σχέση μεταξὺ τῶν 7 πλανητῶν καὶ τῶν 7 μετάλλων (Ὁ ἥλιος στὸ χρυσό, Ἡ Σελήνη στὸν ἄργυρο, Ὁ Ζεὺς στὸ κασσίτερο, Ἡ Ἀφροδίτη στὸ χαλκό, Ὁ Κρόνος στὸ μόλυβδο, Ὁ Ἄρης στὸ σίδηρο, Ὁ Ἑρμῆς στὸν ὑδράργυρο)

7 τραγούδια...

7+7 τὰ μάτια σας δεκατέσσερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου